Domaći sviježi sir

RECEPT ZA DOMAĆI SIR:

Mlijeko koje ste kupili kod nas stavite u jednu posudu, najbolje neki lonac koji može kasnije u pećnicu ili neka rosfrajna zdjela. Mlijeko se ostavi kroz dan i pol do dva dana dok se ne napravi kiseli gruš. To provjerite nekom žlicom ili nožem, ako je gruš čvrst tada morate sa njega skinuti vrhnje koje se diglo na površinu lonca ima ga debljine jedan prst. Kada ste skinuli vrhnje uzmite nož i izrežite gruš na trećine od jednog kraja lonca na drugi da dobijete kocke veličine 5×5. Tako izrezani gruš zajedno sa loncem stavite u pećnicu na 50 stupnjeva oko tri do četiri sata. Tada izvadite lonac na neko hladnije mjesto i ostavite da se sve skupa ohladi. Ohlađeni gruš izvadite na sirnicu – posuda sa rupicama i ostavite da se cijedi do željene tvrdoće sira. Obrano vrhnje možete koristiti za kolače ili razna jela sa vrhnjem.

Drugi način da se pregrije sir je: u jednu posudu veću od one u kojoj je gruš zakipite vode pola posude i izrezani gruš sa kutljačom stavljajte polako u vrelu vodu sve do kraja također ostavite da se sve skupa ohladi i izvadite na sirnicu. Kod ovog načina sirutka nije dobra jer je vodenasta.
Kod prvog načina sirutka je odlična za upotrebu

Napomena: mlijeko za svježi sir se nikako ne prokuhava jer time ubijamo bakterije koje nam rade sir.

Ako nešto nije jasno slobodno nazovite na broj mobitela 0992463449 Božica

Dobar tek i puno uspjeha u izradi sira

Općenito o izradi domaćeg sira:

Naše bake svakodnevno su u kuhinji izrađivale domaće proizvode. Domaću zimnicu, domaći kruh, domaće rezance, domaće kiselo mlijeko. Ova tradicija se među mlađim generacijama gubi što zbog nedostatka vremena, što zbog činjenice da naše bake polako nestaju. Ukoliko ste u mogućnosti doći do svježeg (staro najviše par sati od mužnje), sirovog (punomasnog, neprerađenog) mlijeka, uzmite si malo vremena i razveselite svoje ukućane domaćim sirom.

Sirovo mlijeko je prirodan izvor hranjivih tvari i korisnih laktobakterija koje djeluju povoljno na naš probavni i imuni sustav. Industrijska obrada mlijeka uništava ovu namirnicu i korisne bakterije. Procesom pasterizacije mlijeko se zagrijava na visoku temperaturu radi uništavanja patogenih bakterija. Problem je što se istovremeno unište korisne bakterije te promijeni struktura bjelančevina u mlijeku. Ako ostavite sirovo mlijeko na sobnoj temperaturi, mlijeko se neće pokvariti već ćete dobiti fino kiselo mlijeko. Pasterizirano kravlje mlijeko jedan je od najčešćih alergena upravo stoga što su mliječni proteini promijenili strukturu, a enzimi su uništeni visokim temperaturama. Industrijski obrađeno mlijeko podliježe i procesu homogenizacije kada se molekule masti razbijaju pod velikim pritiskom. Masnoća koja ostaje u mlijeku nema više prirodnu strukturu, a mlijeko ostaje sa manje od 3% masti. Domaće mlijeko s druge strane, sadrži i do 6% masti. Uz manje mliječne masti, kupovno mlijeko ostaje i bez djela vitamina A i D koji su potrebni za asimilaciju kalcija i proteina. U mliječnoj masti nalazi se i popularna konjugirana linolna kiselina (ljekarne prodaju kapsule od ove kiseline radi antikancerogenog djelovanja i radi regulacije masnog tkiva u tijelu). Još jedna napomena u vezi nabavke domaćeg mlijeka; Ukoliko ste u mogućnosti kupite mlijeko od krave koja je držana bar dio dana na pašnjaku. Trava je najprirodnija hrana preživača (ne soja i žitarice), a možda će i povećanje potražnje za mlijekom od tako držanih krava pomoći bar još jednoj životinji da se riješi lanca i proživi svoj život na svježem zraku.


Generacijama su djeca odrastala na domaćem svježem punomasnom mlijeku, prirodnom žutom maslacu, svježim domaćim sirevima i vrhnju. Nije teško napraviti domaći jogurt, kefir, svježi sir… Evo primjer: Nabavite 3-5L domaćeg svježeg mlijeka provjerenog porijekla. Mlijeko što prije procijedite kroz čistu gazu ili komad muslina. Ostavite ga tako u širokoj zdjeli, na toplom mjestu (sobnoj temperaturi), pokrivenog tkaninom. Laktobakterije će se početi umnožavati i zakiseljavati mlijeko. Poslije otprilike 24h ili 36h, plitkom žlicom ćete moći s površine pokupiti hranjivo vrhnje. Pažljivo razrežite sirni gruš na kockice. Lonac sada stavite u pećnicu zagrijanu na cca 50˚C da odstoji 2-3h. Što duže odstoji u pećnici biti će manje kisel. Temperatura ne smije biti previsoka jer će sir biti pretvrd. Pričekajte da se sirna masa odvoji od sirutke, te ostavite u ugašenoj pećnici par sati dok se potpuno ne ohladi. Procijedite sir kroz cjediljku i gazu, pohranite i sir i sirutku u frižider.
Industrijski upropaštena hrana pridonosi pojavi bolesti dok prirodna i zdrava hrana čuva dobro zdravlje i podiže kvalitetu življenja. Sirovo mlijeko i domaći mliječni proizvodi savršene su prirodne i punovrijedne namirnice za čovjeka.

Share This :